Hoe werkt het? 

Pure techniek, precisie en concentratie
Kruisboog schieten is niet alleen een strijd met je tegenstander, maar vooral een confrontatie met jezelf. Het is een sport waarbij het gaat om pure techniek, balans en concentratie.

Een sport voor jong en oud
Een wedstrijd vind plaats op een binnen- of buitenbaan en duurt dertig tot negentig minuten. Wie bij het woord kruisboog
alleen maar denkt aan gildes en schuttersverenigingen, heeft het mis. Kruisboog schieten is een sport voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw beoefenen de sport. Ieder op zijn of haar eigen niveau, in de eigen leeftijdscategorie en bij een eigen sportvereniging. Individueel of in teamverband en ieder in zijn of haar favoriete discipline.

Kruisboog schieten doe je samen
Hoewel kruisboog schieten een individuele sport is, zijn het delen van de passie, het uitwisselen van ervaringen en gezelligheid ook belangrijke aspecten. Vaak zijn de banen gevestigd in of naast een horecagelegenheid. In toenemende mate is het mogelijk om te schieten in speciale sportcentra.

Disciplines
Binnen de kruisboogsport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht.

Traditioneel

Kenmerken

10 meter traditioneel Schieten met traditionele bogen, zonder moderne hulpmiddelen. Er wordt geschoten op kaarten/blazoenen op een met rubber verstevigd houten blok. Er wordt geschoten over een afstand van 10 meter. 
Match Schieten met een Matchboog is een internationaal georiënteerde discipline.
10 meter match Bij Match maakt de schutter gebruik van een boog met een elektronisch trekker mechanisme (het slot) en een waterpas vizier. De afstand tussen de schutter en het doel bedraagt 10 meter en er wordt geschoten in staande houding.

Traditioneel

Een uitdagende combinatie van handelingen: de kruisboog opspannen, de pijl goed aanleggen en richten. Dan de adem even inhouden en schieten. Als de pijl door de lucht vliegt is er altijd weer even dat moment van een seconde dat je er niets meer aan kunt doen. Dan raakt de pijl zijn doel en is het resultaat van jouw schietbeurt direct zichtbaar. De confrontatie met jezelf aangaan, dat is waar Traditioneel om draait. Het is spannend, zeer competitief en vergt een enorme concentratie, mentale veerkracht en geduld.

 • Er wordt geschoten met traditionele bogen.
 • Er zijn twee disciplines, de 10 en 20 meter traditioneel.
 • De bogen worden voornamelijk in Nederland en België gebruikt en worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door bogenbouwers (maximaal 9,5 kg).
 • Voor de 10 meter-discipline zijn de bogen volledig ambachtelijk vervaardigd en zonder waterpasvizier. Bij de 20 meter-discipline wordt er wel gebruik gemaakt van hulpmiddelen.
 • Er wordt geschoten op kaarten (blazoenen) die bevestigd zijn op een met rubber verstevigd houten blok.
 • De kruisboogsport heeft binnen- en buitenbanen. De schutter staat altijd onder een overdekte plaats.

Competities en prijzen
Naast de r
eguliere competities zijn de Nationale Kampioenschappen en de Gouden Pijl de belangrijkste prijzen. Een aparte onderscheiding is de Gouden Dasspeld .

En nu jij! 

Wil jij misschien eens een schot wagen?  Je hoeft maar binnen te lopen.

Match - Field

Het verschil tussen Traditioneel en Match is de boog waarmee geschoten wordt. Bij Match wordt gebruik gemaakt van een elektronisch trekkermechanisme en een waterpasvizier. Bij Traditioneel worden dergelijke hulpmiddelen niet gebruikt. Bij Match wordt geschoten in twee disciplines: de 10 meter Match en 30 meter Match.

10 meter Match
In twee uur tijd 60 schoten staand schieten, dat is een hele prestatie. Dan is niet alleen belangrijk of je goed kunt schieten, concentratie en (mentaal) uithoudingsvermogen spelen een minstens zo grote rol.

 • Het 10 meter match-schieten is technisch te vergelijken met de Olympische discipline 10 meter luchtgeweer. Het grootste verschil is dat een pijl (pijlpunt 4,5 mm) in plaats van een kogel wordt gebruikt.
 • De schijf waar de pijl inslaat bevindt zich op 10 meter afstand van de schutter en de roos (10 punten ) is slechts 0,5 mm groot. De overige ringen (9 t/m 1) zijn elk 2,5 mm breed.
 • Het gewicht van de kruisboog waarmee geschoten wordt, is ongeveer 6 kg.
 • Na ieder schot kan met één druk op de knop de schietschijf worden getransporteerd, zodat een nieuw kaartje kan worden aangebracht en de pijl weer in het bezit van de schutter komt.

Competities en prijzen
Wedstrijden, nationaal, maar ook internationaal, bestaan uit zogenaamde voorrondes (of series) van 60 schoten (voor heren) en 40 schoten (voor dames en junioren). De hierna 8 best geplaatste schutters schieten nog een finaleserie van 10 schoten op commando. Tijdens deze finaleserie worden de resultaten direct door de wedstrijdjury weergegeven en opgeteld bij het resultaat uit de voorronde, waardoor de spanning met name voor de schutter (ma
ar ook voor het publiek) kan oplopen. Bij een gelijke stand zal een barrage (schot om schot) de doorslag moeten geven. Naast de competitie zijn de Nationale Kampioenschappen en de Gouden Pijl de belangrijkste prijzen.

30 meter Match
In tegenstelling tot de 10 meter wordt bij de 30 meter-discipline zowel staand als knielend geschoten: 30 schoten staand en 30 schoten knielend.

Wedstrijden bestaan uit zogenaamde voorrondes (of series) van 60 schoten. De hierna 8 best geplaatste schutters schieten nog een finaleserie van 10 schoten op commando. Tijdens deze finaleserie worden de resultaten direct door de wedstrijdjury weergegeven en opgeteld bij het resultaat uit de voorronde, waardoor de spanning met name voor de schutter (maar ook voor het publiek) hoog kan oplopen. Bij een gelijke stand zal uiteindelijk een barrage (schot om schot) de doorslag moeten geven.

Nederlands kampioen Jack van Bekhoven: 'Ieder schot is een wedstrijd op zich.'

Wipschieten

Deze kruisboogdiscipline komt voort uit de jacht. Het was de wijze waarop jagers vroeger fazanten uit bomen schoten. Ze slopen op kousenvoeten dichterbij en verrasten de vogels in hun slaap.

 • Er wordt omhoog - dus verticaal - geschoten.
 • Mede daarom wordt er ook geschoten met een speciaal voor deze discipline geschikte boog, die makkelijk op je schouder rust.
 • Bovendien is er een magneetje in de schacht van de boog geplaatst, zodat de pijl blijft liggen als je omhoog richt.
 • De pijlen hebben, in tegenstelling tot de andere disciplines, geen scherpe punt, maar hebben een plat, bot uiteinde.
 • Het is de bedoeling om een metalen schijfje van een mast van 12,5 meter hoog te schieten. 
 • Ieder raak schot levert een punt op.
 • De schijf kan er via een koord in de paal weer opgetrokken worden.

Competities en prijzen
Een competitiewedstrijd bestaat meestal uit twintig schoten. Naast de competitie zijn de Nationale Kampioenschappen en de Gouden Speld de belangrijkste prijzen. Het hoogtepunt van het jaar is de wedstrijd Koning der Koningen. Alle verenigingskampioenen strijden in deze wedstrijd tegen elkaar en maken uit wie er een jaar lang op de troon belandt.